Känner du till WAI, WCAG eller kanske section 508? För dig som jobbar med e-learning kommer tillgänglighet snart att bli en av de hetaste frågorna. Svenska myndigheter och organisationer är på väg att införa krav på tillgänglighet i digitala lärproduktioner. Kraven baseras på webbstandarder för tillgänglighet som tillämpas i hela EU. Än så länge finns det inga helautomatiska lösningar för det här, utan det är du (och vi) som skapar lärproduktioner som måste tänka till.
Men att bygga tillgängligt är inte bara ett EU-krav – det är en investering som ger utdelning för hela organisationen. Genom att skapa tillgängligt lärande kan man inkludera fler i kunskapskommunikationen, man stärker sitt varumärke och man ökar tydlighet och fokus i gränssnittet. Här är våra bästa tips för dig som vill börja jobba med tillgänglighet:
-
Lär känna standarderna för tillgänglighet
Det finns flera standarder för tillgänglighet på webben, och om du är verksam i Europa är det bäst att bekanta dig med Web Content Accessibility guidlines (WCAG) version 2.0. I videon nedan kan du se mer om hur den skiljer sig från t.ex. amerikanska standarden 508.
https://community.trivantis.com/knowledge-base/building-accessible-content-in-lectora-11-3/
-
Använd ljud och video på rätt sätt
Du bör erbjuda både text och ljud för att tillgodose behoven hos både dem med nedsatt syn och hörsel. Om du har videofilmer bör det finnas undertexter.
-
Var är kontrasterna?
Att använda rätt färger har alltid varit mer konst än vetenskap, men en grundregel är att du alltid ska använda hög kontrast mellan förgrund och bakgrund för användare med synnedsättning eller dyslexi. Använd en mörk färg på en ljus bakgrund, allra bäst är svart mot vitt. Lägg text i en enfärgad ruta snarare än på en bild eller tonad bakgrund. Man kan ha en rubrik i en bild om rubriken ligger på en mycket lugn del av bilden så att kontrasten bevaras.
-
Använd god typografi
Förr sa man ofta att typsnitt utan seriffer var bättre ur tillgänglighetssynpunkt, men det berodde på att skärmupplösningen var sämre förr. Idag gör man ingen sådan rekommendation, utan hänvisar till grundläggande typografiska regler i allmänhet. Laborera inte med flera olika typsnitt och teckengrader för samma typ av textelement. Ju bredare spalter som används för brödtexten, desto större måste radavståndet vara. Då hittar ögat lättare till början av nästa rad. Det här är bara några exempel. Fråga din lokala formgivare så får du veta mer… mycket, mycket mer. 😉
-
Tänk på färgblinda deltagare
Använd inte rött och grönt som förgrund/bakgrund eftersom detta skapar hinder för den som är röd-grönt-färgblind.
-
Släpp in tangentbordet
Många deltagare använder inte muspekaren över huvud taget! Utforma därför kursernas navigation och innehåll så att man kan styra allting med tangentbordet. Den vanliga webben har haft koll på det här länge, det är bara e-learning som ligger efter. Vissa interaktioner som drag-and-drop-övningar, är svåra att implementera så att de går att styra utan muspekare. Då får man undersöka vilka alternativ som finns.
-
Skärmläsare välkomna
Många deltagare använder mjukvara för att läsa upp text på skärmen. Det är klokt att lära sig lite grann om sådana hjälpmedel! Om du använder dina HTML-taggar rätt och anger alt-texter på alla bilder så kan navigation ske enkelt och smärtfritt för den som använder t.ex. JAWS. Det är också viktigt att fokus på sidan är synligt.
-
Använd HTML5
Flash har varit på fallrepet länge nu och en av de största fördelarna med att byta från Flash till HTML5 är att det erbjuder bättre stöd för tillgänglighet. Som en bonus får du stöd för mobila enheter och dina kurser kan indexeras av sökmotorer.
-
Använd effektiv och intuitiv navigation
Undvik förvirrande och komplicerade typer av navigation. Det här är egentligen sant oavsett om du vill satsa på tillgänglighet eller ej. Låna gärna idéer från mobila operativsystem, som lagt mycket tid på att skapa navigation som är tydlig för nybörjaren och inte kräver hjälptexter.
-
Var inte orolig!
Ett bonus-tips: Det är inte så svårt med tillgänglighet som det verkar! Kom ihåg att det inte handlar om att välja mellan bra och tillgängligt – en tillgänglighetsanpassad kurs kan vara minst lika bra som sina äldre kusiner, och gärna bättre!