När du har bestämt dig för att du vill implementera utbildning i din organisation är det dags att välja utbildningsmodell. Det kan vara en utmaning eftersom det finns så manga faktorer att tänka på. Du behöver fundera över lärmål, målgrupp, vilka resurser du har (i form av tid, budget och kompetens) och hur flexibel du behöver vara – för att nämna några. Det dyker alltid upp nya funderingar på vägen! Tänk också på att varje utbildning har olika mål och att du kan behöva anpassa eller byta utbildningsmodell beroende på vad du vill att deltagarna ska lära sig och hur de ska kunna använda den nya kunskapen.
Vi har samlat några nyckelfaktorer för hur du väljer en utbildningsmodell som passar just ditt syfte och dina mål – med digitala utbildningar i fokus.
- Lärmål
Oavsett vilken utbildningsmodell du väljer bör du vara säker på att den svarar mot de lärmål som du har satt upp. Om du till exempel vill främja kritiskt tänkande och problemlösning kan det vara en god idé att välja en undersökande utbildningsmodell i stället för de traditionella föreläsningarna. I det här fallet kan du tänka aktivt vs passivt.
Digitala utbildningar ger dig stora möjligheter att kombinera både passiv och aktiv inlärning. Ge den teoretiska utbildningen med hjälp av medium som film, podcast och text och använd interaktiva verktyg för att få deltagaren att applicera sin nya kunskap i praktiken. Genom att blanda de två blir avståndet mellan passiv kunskapsinhämtning och aktiv applicering kort. - Målgrupp
Fundera över vilka behov och egenskaper målgruppen har. Det är stor skillnad på vilken utbildningsmodell som är att föredra beroende på om du riktar dig till hela organisationen eller till enskilda team.
Med en lärplattform – ett LMS – kan du enkelt organisera efter grupptillhörighet, kunskapsnivå eller kunskapsbehov. Onboarding till nyanställda, instruktionsmoduler för att lära sig ny programvara eller produkt … eller varför inte en Code of Conduct-utbildning för att få med alla på tåget?
En del av våra kunder har också tagit fram utbildningar för sina produkter som de i sin tur erbjuder sina kunder. Ett uppskattat och effektivt alternativ till den klassiska instruktionsmanualen!
- Resurser
Fundera över vilka resurser du har att röra dig med. Om du väljer digital utbildning behöver du till exempel en lärplattform (LMS) och ett författarverktyg att skapa dina kurser i. Fundera också över om du vill göra film, ljud eller illustrationer och budgetera för det. Hos TicTac hittar du både LMS och författarverktyg. Vill du ha hjälp med att planera hela lärresan och ta fram utbildningar gör vi det också. - Flexibilitet
Välj en modell som är flexibel och som kan möta behov både nu och i framtiden. Många av våra kunder väljer att börja med organisationsövergripande utbildningar, som till exempel onboarding, GDPR eller hållbarhet. Det är utbildningar som gäller över tid och som är enkla att uppdatera vid behov.
Gör en genomlysning i organisationen och ta reda på vilka utbildningsbehov och -önskemål som finns!
Genom att fundera över lärmål, målgrupp, resurser och flexibilitet får du en bra grund att bygga vidare på. Precis som med allt annat är förarbetet viktigt. Det blir mycket lättare (och roligare!) att ta fram utbildningar för din organisation om du vet vad ni behöver. Vi på TicTac har alla resurser och all kunskap och teknik för att hjälpa dig – hela resan eller bara en liten bit på vägen.
Lycka till och #Neverstoplearning!