Martin Paulsson från TicTac Interactive på SXSW 2016

12 april, 2016 in Nyheter

Namn: Martin Paulsson
Titel: Designer och fotograf på TicTac Interactive
I år var första gången Martin besökte festivalen SXSW i Austin, Texas. Nedan är en intervju med Martin för att få veta mer om SXSW, vilken som var årets snackis och vilka trender som Martin kunde se under festivalen.
Kort om SXSW:
1987 anordnade företaget SXSW för första gången de tre festivalerna samtidigt på en och samma plats. En musikfestival, en filmfestival och en interaktiv festival. Samtliga festivaler är i Austin, Texas. Musik är den största musikfestivalen i världen av sitt slag. SXSW Film bjuder upp till samtal och workshops och annat kring filmindustrin med tunga representanter från branschen på plats. SXSW interactive fokuserar på nya teknologier, nya startups och kreativa näringar. 29 år senare har festivalerna blivit världens största inom sitt slag och attraherar världens främsta inom musik, film, tech och kreativitet.
För en som inte är påläst, vad är egentligen SXSW om du ska beskriva festivalen med en mening?
Ja, det är inte helt enkelt att sammanfatta i en mening då det är ett stort event med många aktiviteter. Men förenklat skulle jag säga att det en musik, film och interaktiv festival där folk samlas för att nätverka och bli inspirerade av varandra och av talarna. Idén är att hitta synergieffekter från de olika festivalerna och att få en bredare kunskap med sig hem.
sxsw3_small
Det låter riktigt inspirerande! Var det något speciellt under festivalen som du fick upp ögonen för?
Absolut, massa saker men om jag ska lyfta fram något så var föreläsningarna om interaktionsdesign och tillgänglighet intressanta. Alla företag kan göra information mer lättillgänglig genom webben och den design de väljer för att kommunicera sitt budskap.
En annan trend som var tydlig att utläsa var att arbeta mer emotionellt inom interaktiv design. Skapa emotionell storytelling i designen. Skapa tydliga belöningar kopplat till emotioner – det är något som vi i e-learning-industrin kan bli bättre på. I vår bransch kommer belöningar främst att utrycka sig via coachande pedagogisk ton, feedback och användandet av gamification.
Jag vill även lyfta fram Virtual Reality och Augmented Reality som inte riktigt har hittat sin användningsform i Sverige ännu. Under festivalen visades flera exempel från upplevelseindustrin, spelindustrin men även inom utbildningsindustrin där de via VR och AR kan uppleva scenarion i en fiktiv miljö.
Häftigt! Men vad skulle det betyda för er bransch inom digitalt lärande?
Ett exempel är att de som genomför utbildningar kan utsättas för scenarion eller vistas i miljöer via VR och AR redan i utbildningsfasen och på så vis effektiviseras processerna.
Vilken var den största snackisen under festivalerna?
Helt klart Barack Obama och Michelle Obamas närvaro. De höll tal om civila rättigheter i USA.
Att USAs president Barack Obama närvarar visar på festivalens storlek och betydelse.
sxsw2_small
Vilka tre upplevelser och erfarenheter tar du främst med dig tillbaka till kontoret?
– Möjligheten att animera med hjälp av kameran. Det går att skapa animerade och tecknade figurer enkelt via applikationer i telefonen, vilket skapar ett kreativt verktyg för digitala utbildningar.
– Min kunskap om digitala knappar och hur stor skillnad utvecklingen av en knapp kan vara. Det är viktigt att digitala knappar användartestas ordentligt.
– Alla personliga möten under festivalerna. Det var väldigt lätt att nätverka och jag mötte många intressanta personer. Bland annat mötte jag en ”modern urban farmer” – en ung tjej som odlade i stadsmiljö.

Välkommen att kontakta oss

Välkommen att kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig.

×

Välkommen att kontakta oss

Fyll i dina uppgifter här så återkopplar vi så snart vi kan.