eLearning Africa 2017 – Den afrikanska vägen till digitalisering

10 oktober, 2017 in E-learning, Krönikor

eLearning Africa är den största konferensen och mässan om e-lärande i Afrika med drygt ettusen deltagare från ett sjuttiotal länder och ministrar från 22 afrikanska länder. Årets event hålls på Mauritius. TicTac Interactive var där, och det vi möttes av var kreativitet och nytänkande – och en modernare syn på digitalisering!
 
Varje år åker TicTac Interactive till en mängd olika mässor och konferenser för att synas, trendspana och hitta nya vägar för att kvalitetssäkra kunskap. eLearning Africa är en speciell konferens. Jämfört med västvärlden så är definitionen av digital kunskapsöverföring och e-learning mer flytande i Afrika. Både för att västvärlden investerat mycket pengar i olika system och plattformar som vi kanske har svårt att släppa, men också för att man i Afrika har tvingats att vara kreativa efter sina tillgångar.
 
I Afrika handlar det om att använda de digitala hjälpmedel man har fullt ut. Man hoppar över onödiga mellansteg. Finns det inte laptops så används smartphones. Finns det inte smartphones så använder man enklare mobiltelefoner. Ett talande exempel på den här kreativiteten var ett seminarium om Mobile Learning vi besökte. Språklärare från Uganda berättade hur de använde ”flip the classroom”-teknik med hjälp av röst-memon i enkla mobiler. Läraren spelar in fraser på röst-memon, eleverna kan repetera när som helst och lärarens tid frigörs. Resultatet de har sett är att eleverna engagerar sig mer under lektionerna och att läraren kan fokusera kvalitativt på eleverna.
 
För att summera – det intressanta är kontexten. Genom att tänka annorlunda kan skolarna i Uganda skapa en digital framtid för eleverna till en mycket blygsam kostnad. I Sverige hade Mobile Learning betytt en responsiv mobilutbildning med inbyggd gamification-mekanism – men utnyttjar vi verkligen den digitala tekniken på rätt sätt? Eller är vi bara fast i gamla hjulspår, trogna våra inarbetade traditioner?
 
Som västerlänning tänker jag direkt på att fysiska möten är framtidens premiumtjänst. Ändå utbildar vi som om användaren har hur mycket tid som helst. Frågor vi bör ställa oss i Sverige är: Skapar vi utbildning efter mottagarens kontext och är den relevant för mottagaren? Har vi respekt för människors tid och höjer nivån på de kvalitativa tillfällena där vi möter varandra fysiskt? Genom att tänka smartare kan vi kanske göra mer med till exempel mikrolärande och en slimmad budget än vad vi kan med ack så imponerande dyra mediaproduktoner.
 
Om vi jämför med eLearning Africa så är det helt klart att man där är bättre på att låta mottagaren och miljön avgöra vilket verktyg och strategi vi ska välja. Och att vi kan ta lärdom om hur vi ska få ut maximal, mätbar effekt av varje satsning.
 
Vill du veta mer om eLearning Africa?
Kontakta Benjamin Palmqvist

Välkommen att kontakta oss

Välkommen att kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig.

×

Välkommen att kontakta oss

Fyll i dina uppgifter här så återkopplar vi så snart vi kan.